Klimakampen

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

Udgivet af Anne Barsøe den

Skal din arbejdsplads også nudges til bedre klimaadfærd? Vil du vise dine medarbejdere, at den grønne omstilling står højt på dagsordenen? Så tilmeld jer Klimakampens næste kampagne.

Danskernes forbrugsbaserede CO₂-aftryk er for stort. Hver dansker udleder i gennemsnit 13 ton CO₂

om året. For at indfri Paris-aftalens mål om en gennemsnitstemperatur på under 1,5 grader, skal vi ned på 3 ton CO₂ per person.

Men det er svært at ændre klimavaner. Over halvdelen af danskerne tror ikke på, at deres handlinger gør nogen forskel. Hele 71 procent mangler viden om, hvordan de lever mere klimavenligt i hverdagen.

Klimakampen ændrer spillereglerne og inviterer alle danskere med ind i kampen for klimaet.

Siden 2022 har Klimakampen været den samtalestarter, de danske arbejdspladser har haft brug for. Fællesskab på arbejdspladsen, lavere CO₂-uledning og klimasnakke over frokostbordet er blot få gode grunde til at deltage i kampagnen.

Det ved Solrød Kommune alt om: “Det bedste ved at være med i Klimakampen var, at det satte gang i kollegiale samtaler på tværs af afdelingen om klima, om hvor vi får de største CO₂-reduktioner og om hvor meget vi som enkeltpersoner selv kan bidrage.

En fornøjelig kappestrid

Klimakampen er en kampagne baseret på principperne bag nudging og gamification. Gennem 4 ugers holdkonkurrence konkurrerer medarbejderne mod hinanden om at træffe flest klimavenlige beslutninger.

I Kalundborg Kommune blev konkurrencen anledning til højt humør og kammeratlig rivalisering:

“Vi har i fire uger haft en fornøjelig kappestrid imellem vores teams – højt humør og ekstra fokus på klimaet fik snakken til at gå på tværs. Klimakampen har ikke bare sparet CO₂, men også samlet os på arbejdspladsen og bidraget til den gode stemning mellem kolleger,” fortæller kommunen.

Fakta: Klimakampen

  • En kampagne varer 4 uger
  • Prisen er 80 kr. per deltager
  • Næste kampagne starter september 2024
  • Du kan tilmelde din arbejdsplads her: https://klimakampen.nu/

Deltagerne får hjælp af Klimakampens brugeroptimerede app, der holder øje med streaks og highscores.  Deltagerne kan selv oprette hold og invitere nye holdkammerater inde på app’en, og de får notifikationer, så de husker at registrere deres point. App’en gør det nemt at træffe klimavenlige beslutninger og sjovt at deltage.

Vælg oksekødet fra og cyklen til

Kampagnens evalueringer viser en klar tendens: nudging virker.

Deltagerne fortæller nemlig, at Klimakampen har hjulpet dem med at få nye klimavaner. Det er blevet populært at tage cyklen igen, børnefamilierne spiser mindre oksekød og snakken går på grønne investeringer.

Spilelementet i kampagnen gør det sjovt at ændre vaner. “Når der bliver ført regnskab, og man er en del af et team, så gør man ekstra indsats,” fortæller en deltager.

Kampagnen giver også arbejdspladsen mulighed for at vise medarbejderne, at de tager deres klimapolitik alvorligt. Det styrker både virksomhedens troværdighed og medarbejdernes følelse af, at de sammen kan gøre en forskel for klimaet.

“Kampagnen fik 92 kolleger i Billund Kommune til at vælge oksekødet fra og cyklen til og – allervigtigst – startede samtalen om klima både blandt kolleger og derhjemme.”

Vil du også starte en samtale om klimaet?

 👉 Gør som 34 andre danske arbejdspladser og tilmeld jer Klimakampen.

Kategorier: App